Klipp och avsnitt

283327
Project Runway Sverige S01E10
Length: 42:55
283326
Project Runway Sverige S01E09
Length: 43:44
283325
Project Runway Sverige S01E08
Length: 43:18
290867
Smygtitt Project Runway Sverige avsnitt 10: "Inte riktigt säkert att jag hinner"
Length: 01:35
290690
Project Runway Sverige - extramaterial: "Jag känner mig lite förkrossad"
Length: 02:30

Minikollektioner och krav på lagarbete – upplagt för hårda ord och kompromisser

Nio designers ska bli åtta som får fortsätta tävla i Project Runway Sverige. Och förra veckans topp tre-deltagare blir lagledare. Men ingen utmaning utan en twist. De tre lagledarna ska välja deltagare - åt varandra. Den vinnande minikollektionen kommer att ställas ut på Nationalmuseum under hösten. Inspirationen hämtar de från varsin era som representeras på museet men ska göras i modern tappning. Ett uppdrag som inte visar sig vara helt enkelt att genomföra. Lagledarna bär ett stort ansvar på sina axlar. Och alla vinner inte förtroende hos sina kamrater.

De flesta klädskaparna har en tydlig bild av sin egen estetik och är inte helt tillfreds med att behöva kompromissa designmässigt. Det blir många överläggningar och resultaten blir därefter. När modellerna går ut på catwalken och kläderna ska synas i sömmarna blir det nervösa blickar som flackar i lagen. Kommer deltagarna stå enade inför juryn eller avslöja varandras brister och skilda åsikter om resultatet?

I expertjuryn flankeras programledaren Sofi Fahrman av Rossana Mariano, grundare av PR-byrån RMPR och Marcel Marongiu, chefsdesigner på Guy Laroche. Veckans gästdomare är Patrik Söderstam, designer och lektor på Konstfack. De visar sig inte alls vara överens om hur lagen lyckats med sitt utförande.

Project Runway är ett succéformat som sänts i tio säsonger i USA med supermodellen Heidi Klum som programledare och programmet har rönt stora framgångar världen över. Nu är det äntligen Sveriges tur.

Avsnitt 4 av 10.