Klipp och avsnitt

319981
Brottskod S01E08
Length: 43:09
319980
Brottskod S01E07
Length: 43:04
319978
Brottskod S01E06
Length: 42:57
324060
Maskeradligan - Smygtitta på Brottskod
Length: 04:15
321218
"Då kommer skräcken - det är någon på väg in" - Smygtitta på Brottskod
Length: 04:20

En av de fräckaste kupperna någonsin - Helikopterrånet

I tredje avsnittet av Brottskod berättas historien om det spektakulära helikopterrånet 2009 i Västberga. Vi träffar personal från värdedepån, poliser, åklagare och piloten Alexander.

Polisen trodde inte sina öron när larmsamtalet kom. En helikopter höll på att landa på taket till en värdedepå i Västberga. Med militär precision sprängde sig rånarna djupt in i valven och flög därifrån med 39 miljoner kronor i kontanter. Tack vare tips från serbiska polisen kunde de svenska spanarna till sist knyta tio personer till rånet, varav sju blev dömda. I Brottskod berättar den dömde piloten och tv-mannen Alexander om varför hans DNA fanns i helikoptern och varför han är oskyldig.

Värdedepårånet i Västberga i södra Stockholm blev en världsnyhet som beskrevs som en spektakulär filmscen. På amatör- och övervakningsfilmer kunde man följa hela förloppet. Med hjälp av en helikopter landade rånarna på taket och firade sig ner i depån genom ett glastak. Personalen flydde djupt in i fastigheten och låste in sig i valvet, men rånarna sprängde sig systematiskt in genom depåns säkerhetsdörrar med siktet inställt på uppräkningscentralen. Med sig hade de även vinkelslipar som de använde för att såga upp burarna med kontanterna. Samtidigt kunde inte polisens helikopter lyfta eftersom någon hade placerat ut bombattrapper vid helikopterstationen. Rånarna kunde obehindrat flyga från Västberga med 39 miljoner kronor.

Helikoptern hittades senare i ett friluftsområde norr om Stockholm och tack vare tips från serbiska polisen kunde man snart knyta en välrenommerad tv-producent och pilot till helikoptern. I Brottskod berättas hela historien om det spektakulära rånet och polisens jakt på gärningsmännen. Vi träffar personal från värdedepån, poliser, åklagare och piloten Alexander. Brottskod är en serie i åtta delar av männen bakom P3 dokumentär – Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson. Sedan 2004 har svenska folket fängslats av deras radiodokumentärer om händelserna som skakade Sverige. Deras fängslande berättarröster har följt med oss i hängmattan på semestern, på långa flygresor under hektiska arbetsveckor eller bara som sällskap en vanlig vardagskväll. Nu är det dags för Fredrik och Kristofer att ta sina dokumentärer till TV-rutan.

Programmet sänds torsdag 5 september 21.00